CHOCOLATE CHIP COOKIES WITH CARAMEL SAUCE + SEA SALT
Tänkte dela med mig av ett recept som jag använde igår. Kanelbullar i all ära, men här hemma valde vi att göra något "rebelliskt" och istället baka chocolate chip cookies, receptet för dessa är i slutet av inlägget!



Ingredienser:
Kakdeg
- 300 gram smör
- 2 1/4 dl socker
- 2 1/2 dl brunt farinsocker
- 2 st ägg
- 3 tsk vaniljsocker
- 7 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 200 gram grovt hackad mörk choklad (och vit choklad om så önskas)
Kolasås
- 0 ,75 dl strösocker
- 0 ,5 dl vit baksirap eller glykos
- 0 ,5 dl vatten
- 2 ,5 dl vispgrädde
- Havssalt till topping
Gör så här:
1. Smält smöret. Vispa ihop ägg, farin- och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”, ganska seg och kolaaktig, då blandar du till sist i den grovhackade chokladen.
2. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca. 8 minuter. Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor, de är fortfarande lite svällda när de är klara i ugnen men sjunker ihop när de väl kommer ut och får svalna.
3. Kolasåsen görs på följande sätt:
- Blanda socker, sirap och vatten i en ganska stor kastrull. Låt smälta ihop på hög värme, rör då och då. Låt det sedan fortsätta puttra på hög värme tills sockerlagen blir gyllenbrun, men låt bli att röra.
- Hetta under tiden upp vispgrädden i en annan kastrull. Den behöver inte koka, men det kan gärna ryka lite om den.
- Rör ner den varma vispgrädden i sockerlagen när sockerlagen blivit gyllenbrun. (Använd gärna grytvantar, då det kan bubbla en del). Låt koka sakta någon minut tills kolan tjocknar lite.
- Dra kastrullen från plattan och låt kolan svalna, ringla sedan på plåten med kakor och toppa med havssalt.
Måste pröva göra dom där! Såg sjukt gott ut! :D